Cemex.se

Arbeta med cement

Cement kan användas av allt från stora industrier till privatpersoner som gör mindre inredningsdetaljer.

DIY cement

DIY har verkligen fått ett uppsving på senare år och allt fler börjar att tillverka egna saker eller göra om gamla till nya. Cement är ett material som även det börjar bli allt mer populärt för just tillverkning av mindre inredningsprylar men framförallt till trädgården. 

Hur gör man betong?

Betong blandas av cement, sand och sten. När man ska blanda dessa tar man 1 del cement, 2 delar sand och 3 delar sten. Stenen kan ha olika tjocklek beroende på hur man vill att betongen ska se ut när den är klar. 

 

Du kan själv blanda betong i en hink eller liknande beroende på hur mycket du ska göra kan du köpa till olika verktyg. Räkna att det går åt 300–450 kg cement/m³ betong.

 

Glöm inte att det du blandar behöver gjutas inom en timma så gör inte för stor sats på en gång. 

Tips på att skapa med betong

Det finns som sagt mycket man kan göra med betong. Framförallt till trädgården är betong ett bra material då det står pall för alla väderförhållanden. Vi har gjort massor av krukor, både stora och små, trädgårdsfigurer och bänkar. Endast fantasin sätter gränser här. Vi hoppas att fler upptäcker betong och hur kul det är att arbeta med. I början kan det vara lite svårt att få till rätt konsistens och att det hamnar på rätt plats och utan för mycket luftbubblor. 

 

Om du letar online så kan du hitta massor av olika gjutformar för att gjuta dina betongkreationer. Är du lite händig kan du även snickra ihop dina egna formar. 

Lycka till med ditt skapande!